L'espai de les cavallerises


Seqüència museogràfica.

ESPAI: CAVALLERISSES.




                                Tarragona i la Casa Castellarnau  


Presentació.

La Casa Castellarnau, cedida l’any 1954 a l’Ajuntament de Tarragona per Antonio de Ibarra i Enriqueta de Castellarnau significava la fi de casa com a residencia noble desprès d’anys en desús. A partir d'aquest moment es posava en marxa una pla de recuperació de l'immoble per tal que aquest fos obert a la ciutadania i que es va anar elaborant al llarg dels anys. Actualment, la Casa Castellarnau és la seu del Museu d'Història de Tarragona.

Els orígens.

La Casa Castellarnau es construí amb tota probabilitat i tal i com apunten les fonts, cap al segle XV.
La Casa, des de aquest moment va passar per diverses mans, sent un immoble atractiu, però fins al punt d'ennoblir-se com quan arribà a mans de Carles de Castellarnau.
Alguns dels propietaris van ser les famílies Figuerola i Blanes, Terré, Soldevila, Girón,  Rebolledo i Peirí, la majoria d'elles sempre properes a les administracions o a les jerarquies eclesiàstiques fins que la llar arribà a mans dels Castellarnau.

                                                  El context


El Segle XVIII.


Pel que fa al context de la Casa Castellarnau, ens centrarem a partir de l'arribada de Carles de Castellarnau a la ciutat, cap a l'any 1750.

La situació a la corona espanyola havia canviat des de 1714, quan arribà a la corona Felip d'Anjou com a successor de Carles d'Habsburg.

Amb el canvi de dinastia i desprès de la Guerra de Successió, sumat a les crisis econòmiques que anava arrossegant la corona espanyola, i per descomptat, la misèria en la qual vivia la població no privilegiada, la situació distava molt de la d'altres països com ara França o Anglaterra, països als que s'intentava imitar i on en aquell moment es regnava practicant el Despotisme Il·lustrat.


El Despotisme Il·lustrat, pràctica de govern de les monarquies absolutistes s'intentà practicar a Espanya. A Catalunya, Felip V va instaurar el Decret de Nova Planta, per tal de centralitzar i fer un estat absolutista. Les administracions es van jerarquitzar de manera que tot el poder venia des de dalt, i també es limità en certa part el poder dels eclesiàstics.

A nivell social, les epidèmies afectaren en bona mesura l’estructuració de la població tarragonina degut a la fam i la guerra, elements intermitents a les societats d’aquests període.


Tot i això, la ciutat va comprovar cert creixement al llarg de la centúria, procés que quedà aturat amb l’inici de la Guerra del Francès (1808-1814).

Els protagonistes.

1.       Carles de Castellarnau: nascut a la segona meitat del segle XVIII es traslladà a Tarragona per qüestions d’honor i disputes familiars. L’ any 1749 va contraure matrimoni amb Maria Magrinyà, també d’origen noble i de la ciutat de Tarragona. Fou qui instaurà als Castellarnau tarragonins.
2.       Maria de Magrinya: esposa de Carles de Castellarnau, va proporcionar al seu marit un bon patrimoni familiar. Des del moment en que es quedà vídua, es dedicà a projectar i col·laborar les obres de millora de la Casa Castellarnau.
3.       Josep Antoni de Castellarnau i Magrinyà. Fill i hereu de Carles i Maria, perpetuà la dinastia dels Castellarnau. Home de gran activitat política, es va casar amb Maria Antonia de Camps, amb qui tingué onze fills dels que en van sobreviure set, que donarien pas a diferents branques de Castellarnau.










Làpida funerària de Carles de Castellarnau.   Josep Antoni de Castellarnau.

No hay comentarios:

Publicar un comentario