La Casa Castellarnau: projectes anteriors de museïtzació.


Els projectes museogràfics de la Casa Castellarnau


La Casa Castellarnau, cedida l’any 1954 a l’Ajuntament de Tarragona per Antonio de Ibarra i Enriqueta de Castellarnau significava la fi de casa com a residencia noble desprès d’anys en desús i en els quals ja es començava a tractar el seu ús posterior.
La idea de que la casa tingués un ús urbà venia ja de l’any 1936, quan el Diari Catalònia llançava la pregunta un museu d’art? Evidentment, amb la guerra civil aquest projecte no continuà endavant i no torna a ser fins el 1940 que la Casa Castellarnau torna a tenir ús, aquest cop com a dipòsit de la documentació municipal que durant la Guerra Civil estigué durant el Palau Arquebisbal.  Tres anys més tard, la Reial Societat Arqueològica Tarraconense utilitza la residència com a seu, junt amb la Biblioteca Pública de l’Estat i l’Arxiu Històric Provincial. Durant aquest període es realitzaran activitats com ara el cicle de conferències que es duguè a terme entre el Febrer i el Maig d’aquell mateix any. Aquesta període d’activitat acabà l’any 1950, moment en el que es traslladen els documents a l’Arxiu Històric Provincial, aleshores al carrer Gasòmetre. Amb aquest gest, s’inicien també les gestions des de el consistori per adquirir la propietat dels Castellarnau.
De manera intrínseca a l’adquisició anava lligada la idea de que el projecte museogràfic que s’havia de desenvolupar a l’immoble havia d’ésser un museu d’història de la ciutat. El 1957, desprès de l’accés a l’immoble el 1954, es posava en marxa el projecte amb Joan Molas com a conservador. En aquest moment, les pautes eren:
-          s’havien d’exhibir objectes a partir de la cronologia establerta de l’anomenada “reconquesta” (segle XI)
-          els objectes no podien sortir de la temàtica local
-          havien de ser propietat del municipi –adquirits en compra o donació-.

Avançat el temps, ja en l’any 1964 sorgeix la idea de crear un museu romàntic –sota la idea de crear una proposta patrimonial en contrapès al conjunt romà que presidia  gairebé totalment els equipaments culturals de la ciutat-. El 1968 l’Ajuntament crea  el “Patronato Municipal de Bellas Artes” el qual comptava amb diverses comissions i hi havia encarregats per a cada una d’elles.
El procés de renovació fou llarg i es perllongà durant els anys, i d’aquesta manera s’anà configurant l’actual museu. El 1974 el Museu ja compta amb un registre de unes 1.200 peces – fotografies, numismàtica, llibres...- ; el 1976 es dissenyen les reixes de les finestres i balcons i una comissió designada es dedicà al moblament i la restauració [1].
El 1977 es col·locava la col·lecció Molas a la primera planta, i la vigília de Santa Tecla s’inaugurà. Tot i això, Josep Icart continuava restaurant les pintures de parets i sostres, igual que es continuava polint el mobiliari. Tanmateix, la casa també s’anà nodrint de donacions –com la del piano de cua de Joan Micó l’any 1970-, i s’anaven perfeccionant qüestions com la façana – la part del carrer Ferrers- i es seguia catalogant peces, les quals en aquest moment arribaven ja a 1.700.
La bibliografia existent no proporciona més dades sobre els projectes museogràfics entorn de la Casa Castellarnau, però tampoc ens calen dades per veure que el projecte museogràfic quedà des de aquest moment aturat.
Es per això, que aprofitant la oportunitat que ens dóna el Treball de Fi de Grau dins del Grau d’Història proposem aquesta nova proposta museogràfica per a la Casa Castellarnau.
Aquest treball com hem esmentat ja, no pretén ser un Pla de Museus, ja que no avaluem ni l’estat de l’immoble ni la seva situació a nivell de dinamització, sinó una proposta per a la comprensió de un espai que forma part de la nostra història més propera i ens ajuda a entendre una cronologia que en gran mesura conformà el nostre present.

Per a més informació, podeu consultar la obra publicada per Bibliòfils de Tarragona: 
Casa Castellarnau. Família, història i art a Tarragona



[1]                Dita comissió estava formada per Lamich, Braña, Aleu, Joan Vallvé i Virgili i Morant. AA.VV: Casa Castellarnau. Família, història i art a Tarragona. Bibliòfils deTarragona, 2001.





No hay comentarios:

Publicar un comentario